Wat doet een loopbaancoach?

wat doet een loopbaancoachIn een gemiddelde loopbaan gaan zo’n 75.000 werkuren. We steken dus ontzettend veel tijd in ons werk! Des te belangrijker is het dat we een baan hebben waar we ons fijn bij voelen. Maar wat nou als dit niet zo is?

Wellicht loopt het niet zo lekker op je werk, raak je binnenkort je baan kwijt of twijfel je of het werk nog bij je past. Als je vraagstukken hebt op het gebied van werk kan loopbaancoaching een fijne ondersteuning zijn. Samen met een loopbaancoach start je een loopbaantraject om gewenste veranderingen te bereiken. Maar wat doet een loopbaancoach nou eigenlijk?

Wat is een loopbaancoach?

Een loopbaancoach is een specialist in het begeleiden van mensen op het gebied van werk, loopbaan of carrière. Een loopbaancoach wordt ook wel eens een loopbaanadviseur, carrière coach, jobcoach of loopbaan begeleider genoemd. Laat je hierdoor niet in de war brengen. Ze doen namelijk allemaal ongeveer hetzelfde.

Wat doet een loopbaancoach?

Een loopbaancoach helpt je om stappen te zetten binnen je loopbaan of carrière. Hij of zij biedt loopbaanbegeleiding, zodat je gewenste veranderingen, die voor jou belangrijk zijn, daadwerkelijk kunt realiseren.

Er wordt vastgesteld tegen welke problemen en vragen je aan loopt. Vervolgens word je geholpen om je loopbaanverhaal op orde te krijgen. Je leert om de focus te leggen op de dingen die voor jou ECHT belangrijk zijn. Zodoende word je in staat gesteld om belangrijke keuzes te kunnen maken.

Een goede loopbaancoach is praktisch en oplossingsgericht. Hij of zij geeft inzichten om de cliënt op weg te helpen, maar laat de cliënt zelf het werk doen. De problemen en vragen van de cliënt worden dus niet door de loopbaancoach opgelost, maar door de cliënt zelf. Het gaat immers om het proces van de cliënt.

Tijdens het traject word je geleerd hoe je in je eigen kracht kunt komen te staan. Erkennen, herkennen en bewustwording staan hierbij centraal.

Professionele loopbaancoaching heeft betrekking op allerlei vraagstukken die met werk te maken hebben. Een loopbaancoach kan ondersteuning bieden bij:

 • Re-integreren
 • Ontslagen zijn of worden
 • Outplacement
 • Vergroten van de persoonlijke effectiviteit binnen het werk (coaching on the job)
 • Ontdekken van je passies, talenten, kwaliteiten, vaardigheden, competenties en toegevoegde waarde
 • Zoeken naar een nieuwe baan / verkennen van de arbeidsmarkt
 • Vergroten van kansen op de arbeidsmarkt
 • Leren hoe je gebruik kunt maken van je netwerk (Lees ook: een baan vinden via je netwerk)
 • Creëren van meer zelfvertrouwen
 • Opstellen van een cv en LinkdIn profiel
 • Loopbaanoriëntatie (studiekeuzeadvies, loopbaanadvies en carrière advies)

loopbaancoachWat is een loopbaantraject?

Tijdens de kennismaking (intake) worden de problemen en loopbaanvraagstukken van de cliënt besproken. Vervolgens wordt er een loopbaantraject (wordt ook wel eens loopbaanprogramma genoemd) opgesteld. Dit doen de loopbaancoach en zijn cliënt gezamenlijk.

In een loopbaantraject staan de stappen die nodig zijn om de problemen en vragen van de cliënt helder te krijgen. Omdat een loopbaantraject heel persoonlijk is, kan dit voor iedereen anders zijn.

Tijdens het loopbaantraject word je regelmatig een spiegel voorgehouden. Zodoende kan het voorkomen dat er gevoelige plekken worden blootgelegd. Dat kan even zeer doen, maar zelfkennis en zelfwaardering zijn belangrijke aspecten binnen het loopbaantraject.

Het is een proces waar je in stapt. Je gaat bewust over dingen nadenken. Langzaam zal je merken dat steeds meer dingen op zijn plaats zullen vallen. Hierdoor word je in staat gesteld om keuzes te maken en ontdek je waar je werkelijk goed in bent. Het bijzondere aan het proces is namelijk, dat je het eigenlijk allemaal zelf doet. Een loopbaancoach geeft je slechts handvaten om de juiste weg in te slaan.

Het doel van een loopbaantraject

Het doel van een loopbaantraject is dat je aan het einde van het traject duidelijk weet wat je met je loopbaan wilt en welke stappen hiervoor nodig zijn. Ter ondersteuning voer je opdrachten uit die het traject bevorderen. Aan het einde van het loopbaantraject stel je een plan van aanpak op waarin je beschrijft wat je met je loopbaan wilt en hoe je jouw doelen gaat bewerkstelligen.

Wanneer heb je een loopbaancoach nodig?

Herken jij jezelf in onderstaande situaties en heb je behoefte aan iemand die je ondersteunt? Dan kan een loopbaancoach uitkomst bieden! Tegenwoordig zijn er zelfs mogelijkheden om online loopbaanbegeleiding te krijgen.

 • Je hebt problemen op je werk
 • Je hebt twijfels, dillema’s of stress omtrent loopbaanvraagstukken, maar komt er zelf niet uit
 • Je twijfelt of je je huidige baan nog bij je past
 • Je haalt geen voldoening meer uit je werk en wilt meer werkplezier ervaren
 • Je wilt of moet een nieuwe stap in je loopbaan zetten (carrière switch of aankomend ontslag)
 • Je wilt beter functioneren op het werk (effectiever worden / groeien)
 • Je hebt een laag zelfvertrouwen en wilt hier iets aan doen
 • Je bent zoekende naar een nieuwe baan, maar weet niet wat voor werk bij je past of welke richting je op wilt
 • Je vindt van alles leuk, maar weet niet wat je moet kiezen
 • Je weet heel goed wat je wilt, maar hebt geen idee HOE je het kunt bewerkstelligen
 • Je wilt een stapje hoger, maar hebt moeite met het zetten van de volgende stap in je loopbaan
 • Je loopt vast, omdat je telkens tegen dezelfde problemen aan en loopt
 • Je wilt stappen zetten in een re-integratie en weer aan het werk komen

 

droombaan vinden test

 

Je hoeft het niet alleen te doen

Veel mensen hebben er moeite mee om hulp in te schakelen. Ze vragen liever niet om hulp, omdat ze het gevoel hebben dat ze falen. Ook vinden ze het moeilijk om zichzelf kwetsbaar op te stellen.

Realiseer je echter goed dat je het nooit alleen hoeft te doen. Je hebt altijd een keuze! Een loopbaancoach is er enkel en alleen is om JOU te helpen. Dus waarom zou je het niet doen?

Het is ontzettend fijn om persoonlijke begeleiding te krijgen! Met een gekwalificeerde loopbaancoach kom je sneller achter de oorzaak van je problemen en krijg je een beter inzicht in wat je eraan kunt doen.

Werkt loopbaancoaching echt?

Professionele loopbaancoaching werkt echt. Het volgen van een loopbaantraject kan een grote verandering teweeg brengen! Het is prettig om samen met iemand anders naar je situatie te kijken.

Echter zijn er 4 belangrijke factoren die een grote betrekking hebben op het gewenste resultaat.

1. Het allerbelangrijkste is dat je intrinsiek gemotiveerd bent. Je moet bereid zijn om keuzes te maken en veranderingen te bewerkstelligen. Jij bent de enige die jouw ambities waar kan maken. 

2. Een goede relatie / click hebt met de coach zal het proces ten goede komen. Alles draait namelijk om steun en wederzijds vertrouwen

3. De loopbaancoach dient over de juiste diploma’s en een aantal jaren werkervaring te beschikken. Een gekwalificeerde loopbaancoach biedt meer garantie op succes, dan iemand zonder diploma’s.

4. Tot slot is het fijn als je een loopbaancoach met levenservaring hebt. Levenservaring is belangrijk, omdat het niet alleen maar over werk gaat, maar over een persoon. Dat is niet van elkaar te scheiden.

loopbaanbegeleiding

Online loopbaancoaching

Tegenwoordig is het ook mogelijk om online loopbaanbegeleiding te krijgen. Zelf ben ik hier een enorme voorstander van. Het biedt namelijk veel voordelen.

De kosten zijn een stuk lager!

Voor een afspraak bij een gekwalificeerde loopbaancoach ben je al snel € 100 kwijt. Echter ben je met één afspraak nog niet verder geholpen. Je hebt er waarschijnlijk minimaal vijf nodig. Reken maar uit. Je zult dus al snel € 500 lichter zijn.

Zelf heb ik de e-cursus ‘Vind je ideale baan’ gevolgd. Deze cursus heeft mij enorm geholpen!

Momenteel ontvang je een TIJDELIJKE KORTING bij aanschaf van de cursus, waardoor de kosten slechts € 49 zijn i.p.v. € 189. Je kunt jezelf dus een flink bedrag besparen!

Geheel in je eigen tempo

Een ander voordeel van online loopbaanbegeleiding is dat je het geheel in je eigen tempo kunt doen. Tijdens de cursus ontvang je elke week een e-mail met opdrachten en informatieve artikelen. Lukt het je niet om de opdrachten binnen een week af te ronden, dan is dat geen enkel probleem. Je bepaalt je eigen tempo.

Je kunt overal aan de slag met je opdrachten

Zolang je beschikt over een laptop of mobiele telefoon kun je op ieder gewenst moment aan de slag met je opdrachten. Bovendien ben je niet gebonden aan afspraken en ben je niet afhankelijk van vervoer.

Loopbaancoach is altijd bereikbaar

Omdat de cursus online is, heb je online contact met de loopbaancoach. Deze is altijd bereikbaar en beantwoord vragen binnen één dag.

Wil je meer informatie over deze cursus? Al meer dan 15.000 cursisten zijn je voorgegaan!

Geef uw reactie

Uw e-mailadress zal niet worden geplubiceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *