Hoe vind ik mijn droombaan?

hoe vind ik mijn droombaanJe bent op zoek naar een andere baan: je droombaan! Maar hoe vind je die? Het is niet altijd makkelijk. Je zult merken dat de weg naar het vinden van je droombaan meer tijd in beslag zal nemen dan je denkt.

Onderweg word je soms aangegrepen door emoties. Het kan zijn dat je onzekerheid, keuzestress, ongeduld, en afwijzing ervaart. Je begint aan jezelf te twijfelen en dit komt je motivatie niet ten goede. Een ‘normale’ nieuwe baan vinden is al niet makkelijk, wat te bedenken van het vinden je droombaan. Toch is het allemaal de moeite waard. Dus geef niet op!

Bovendien is de ‘route’ naar het vinden van je droombaan zeer waardevol. Je maakt een persoonlijke ontwikkeling door en komt dichter bij jezelf te staan. Dit komt omdat je leert om keuzes te maken met je hart.

Een droombaan kan ook tijdelijk zijn

Mensen veranderen met de tijd. Uit onderzoek is gebleken dat ieder mens, na gemiddeld 10 jaar nieuwe waarden, behoeftes en drijfveren ontwikkeld. Dit wil zeggen dat een droombaan dus niet per se voor de rest van je leven hoeft te zijn. Het kan wel! Maar het hoeft niet vanzelfsprekend te zijn. Het kan best zijn dat je na een aantal jaren iets anders wilt doen.

Daarnaast veranderen bedrijven, organisaties en functies ook. Wellicht sluit je huidige functie over een aantal jaren niet meer aan bij je waarden en behoeften. Waarschijnlijk ga je dan weer op zoek naar een nieuwe job.

Het is dus van belang om af en toe even stil te staan bij je loopbaan of carrière. Vraag jezelf dan af: Heb ik een baan waarbij ik taken uitvoer waar ik goed in ben? Vind ik deze taken ook leuk? Haal ik energie, plezier en voldoening uit mijn werk?

Het belangrijkste aandachtspunt bij het vinden van je droombaan, is dat je op zoek gaat naar een baan waarbij je jouw talenten optimaal kunt benutten. Zodoende doe je dingen waar je goed in bent en haal je meer energie en plezier uit je werk.

vind je droombaan grote banner

Hoe vind ik mijn droombaan stappenplan

Maak tijd vrij

De eerste stap, maar een hele belangrijke! Maak tijd vrij! Jouw droombaan komt niet zomaar aanwaaien. Je hebt tijd nodig om hem te vinden. Maak afspraken met jezelf. Bijvoorbeeld dat je één dag in de week aan de slag gaat met het vinden van je droombaan.

Begin met de juiste mindset

Het vinden of creëren van je droombaan kost tijd. Stel jezelf reële doelen en gun jezelf ook de tijd om deze doelen te behalen. Stapje voor stapje werk je naar je droombaan toe.

Wees bewust van welke consequenties het soms met zich mee kan brengen om je droombaan te verwezenlijken. Indien je iets totaal anders wilt gaan doen dan je momenteel doet, raad ik aan om het te bespreken met je partner of gezin. Je wilt namelijk een gedragen besluit nemen.

Travel light

Probeer een situatie voor jezelf te creëren waarbij je niet te hoge vaste lasten hebt. Hoe meer financiële vrijheid je hebt, hoe beter. Zodoende heb je meer investeringsruimte in jezelf en zet je jezelf niet klem door de hoge kosten die je maandelijks moet opbrengen.

Indien de financiële situatie het toelaat, is het misschien zelfs slim om een dag minder te gaan werken. Deze dag kun je dan gebruiken om te investeren in het vinden van je droombaan. Mocht je niet in deze gelegenheid zijn, stel dan prioriteiten! Sla eens een feestje over en maak tijd vrij.

Je zult stappen moeten ondernemen. Er zit namelijk een groot verschil tussen in je hoofd ermee bezig zijn of daadwerkelijk dingen te bewerkstelligen. Maak met jezelf een afspraak binnen welke termijn je jouw droombaan gerealiseerd wilt hebben. Neem jezelf serieus!

Creëer een zelfbeeld en ontdek je talent.

Ga met jezelf aan de slag. Zoek uit wat je talenten zijn. Stel jezelf vragen: Wie ben ik? Wat kan ik? Wat zijn mijn goede en slechte eigenschappen? Wat zijn mijn kwaliteiten en valkuilen? Wat voor soort werk past bij mijn persoonlijkheid? Wat zijn mijn drijfveren?

Als je het moeilijk vind om deze vragen te beantwoorden, kun je ook je omgeving inschakelen. Zij kijken met andere ogen naar jou, dan hoe jij naar jezelf kijkt.

Zoek uit waar je gelukkig van wordt

Dit vind ik persoonlijk het allerbelangrijkste. Ga uitzoeken wat de dingen zijn waar jij gelukkig van wordt. Het mag van alles zijn. Wat doe je het liefst de hele dag? Waar kan je vol passie over praten? Wat geeft je zo’n warm gevoel van binnen?

bakker

Visualiseer je droombaan

Bedenk waar je over 5 jaar wilt staan in je carrière. Beschrijf hoe jouw droombaan eruit ziet. Doe dit zo gedetailleerd mogelijk. Probeer het jezelf in te beelden. Alles is mogelijk. Er zijn immers zoveel leuke banen. Als je duidelijk hebt wat je doel is, heb je een betere focus en wordt het makkelijker om er veel werk in te stoppen.

Kom in contact met een loopbaancoach

Een loopbaancoach wordt tegenwoordig ook wel eens een carrière coach of jobcoach genoemd. Laat jezelf hierdoor niet in de war brengen. Ze doen namelijk allemaal ongeveer hetzelfde. Ze geven je loopbaanadvies en kunnen je begeleiden bij het vinden van je droombaan. Samen ga je op zoek naar werk dat bij je past.

Een loopbaancoach biedt je ondersteuning, maar neemt niet de leiding. De hoofdzaak is namelijk dat het draait om jouw persoonlijke ontwikkeling. Uiteindelijk moet je het dus zelf doen. Je wordt  voorzien van nieuwe inzichten, waar je vervolgens zelf mee aan de slag kunt.

Loopbaanbegeleiding is ontzettend waardevol, omdat het je persoonlijke ontwikkeling ondersteunt. Je krijgt ondersteuning op de punten waar je normaal gesproken vast loopt. Wees dus niet bang om met een loopbaancoach aan de slag te gaan. Bovendien kan dit tegenwoordig ook op afstand, door middel van een online cursus.

Durf in jezelf te investeren. Het is het zeker waard!

Vraag je omgeving om hulp

Schakel je netwerk in. Ga op zoek naar contacten waarvan je denkt dat zij je verder kunnen helpen. Voer gesprekken en probeer zo veel mogelijk informatie tot je te nemen.

Onderzoek of de verwachtingen werkelijkheid zijn

Kom in contact met mensen die jouw droombaan uitoefenen en verdiep jezelf in de branche. Hoe is het financiële perspectief? Hoe is het groeiperspectief? Hoe is de balans tussen werk en privé? Uit welke werkzaamheden bestaat het werk?

Ervaar nieuwe dingen

Uiteindelijk gaat het er om dat je dingen gaat proberen. Probeer zoveel mogelijk input te krijgen door nieuwe dingen mee te maken en te ontdekken. Kom uit je comfortzone! Stap uit de twijfel en ga doen! Probeer jezelf niet meer wijs te maken, dat het niet zo simpel kan zijn, om te ontdekken wat je droombaan is!

Hulp nodig bij het vinden van je droombaan?

Heb je moeite met het vinden van je droombaan? Misschien is dit dan wel de oplossing!blije cursist

Pasgeleden heb ik namelijk de e-cursus ‘Vind je ideale baan’ gevolgd. Ik wist niet goed wat ik wilde en liep elke keer tegen dezelfde problemen aan. Ik kwam geen steek verder en heb toen toch maar besloten om begeleiding te zoeken.

Ik vond het moeilijk om hulp te accepteren, maar ben uiteindelijk superblij dat ik het gedaan heb! In deze cursus vond ik namelijk precies wat ik zocht en heb ik de begeleiding gekregen die ik nodig had. Deze cursus heeft mij ontzettend geholpen en ik kan hem iedereen aanraden!

Wil je meer informatie over deze cursus? Al meer dan 15.000 cursisten zijn je voorgegaan!

Geef uw reactie

Uw e-mailadress zal niet worden geplubiceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *